Știre realizată de Sabina Popic
Până nu demult, Biblioteca Centrală Universitară tezauriza o colecție de documente doar în format tipărit. Mai nou- aceasta permite accesarea directă a bazei de date EBSCO – o bibliotecă digitală, din care fac parte 220 de țări.
Fiind una din structurile de bază ale Universității de Stat din Moldova, Biblioteca Centrală Universitară funcționează în serviciul comunității universitare, printre beneficiarii căreaia se enumeră studenții, doctoranzii, magistranzii, cadrele didactice, cercetătorii, personalul auxiliar și alte categorii. Pe lângă volumele tipărite, aceștia au acces și la baza de date EBSCO.
Șeful serviciului Resurse Informaționale, Victoria Bartolomeo Musteață, a explicat în ce constă acest program: “Biblioteca digitală universitară EBSCO deține 12 baze de date, care constituie biblioteci separate online. Este un serviciu contra plată, pentru care Universitatea de Stat achită 25 000 de euro pe an. EBSCO cuprinde informație încă din 1876. Are milioane de resurse: linkuri la reviste, la autori, la alte biblioteci digitale, texte, video, audio, fotografii”.
Șeful Resurselor Informaționale a remarcat, de asemenea, că accesul la baza de date este unul destul de simplu. “Toți cei care vor să se înregistreze în EBSCO, pot s-o facă doar în bibliotecă. De la orice calculator din campusul universității aveți acces la adresa web EBSCO. De asemenea, pe site-ul USM este baner de acces. În caz dacă vreți să navigați în condiții casnice, trebuie doar să vă înregistrați individual și să primiți câte o parolă separată. Dar să știți că accesul este maximum de 2 ore pe zi”, afirmă Bartolomeo Musteață.
Totodată, accesarea acestui serviciu presupune și reguli drastice, în scopul apărării dreptului de autor. De exemplu, mai mult de 3 articole dintr-un singur număr al revistei nu avem dreptul să copiem. Altfel, se amendează instituția și se blochează accesul.
USM a fost prima instituție de învățământ superior din țară care a cumpărat acest program, inițial având doar 5 baze de date. Accesul este deschis de la 1 septembrie până la 20 decembrie și de la 1 februarie până la 1 iunie. Panoul de navigare este în limba rusă, iar toate documentele sunt în limba engleză.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu