sâmbătă, 15 octombrie 2011

Moda flash-moburilor

Reportaj realizat de către Olga Secrii

În acest an, Chișinăul împlinește575 de ani. Cu acest prilej este organizat un flashmob în centrul capitalei, la 29 septembrie.
Aflu de această inițiativă după 15 minute decând am ajuns în scuarul Teatrului de Operă și Balet. Sunt parte din litera ”A” din cuvântul Capitala. Aud cum cineva vorbește că”: cei peste 40 de tineri care ne-am adunat aici alcătuim, de fapt, o sintagmă- Capitala oamenilor buni.  Da? Și eu care am venit după un tricou gratis. Eram la o plimbare cu un prieten și el a fost cu inițiativa să venim aici. A zis că s-a înscris la un eveniment unde dau tricouri gratis. Întreb dacă totuși voi primi tricoul, pentru că nu m-am înregistrat, iar tânărul care dădea tricouri îmi întinde unul pe care scrie ”om bun” și spune să-l îmbrac. Nu sunt cel mai bun om, dar vreau acest tricou. Dintrodată toți tinerii încep să se miște haotic ca mai apoi să revenim la poziția anterioară. Continui să fiu la litera ”A”. Stăm așa pentru 20 de minute. Presa ne filmează și fotografiază. Azi vom fi vedete la TV. Poate n-o să ni se vadă fața foarte clar și nu vom spune cuvinte pompoase în fața microfonului și a camerei, dar vom ști că am fost parte din cutare literă.
Organizatorul flashmobului, Alexandru Bordea mulțumește obosit prin difuzor tuturor participanților și anunță că aceștea vor primi bere gratis. Opa! Tricou, bere. Vrea să ne cumpere! Presa deja e jos și stă în rând pentru a vorbi cu organizatorul și participanții. Întrebarea cea mai rostită:” De ce capitala oamenilor buni?” și ”de ce ai venit aici?”.  Alexandru Braguță, participant la această mișcare a spus:” am venit pentru că m-am înscris pe facebook și pentru tricoul gratis. De fapt, nu sânt atât de bun și poate nu merit să port acest tricou, dar cred că trebuie să încercăm să fim mai buni”.
În 5 minute, scuarul Teatrului de Operă și Balet este pustiu. Doar pe jos e scris cu cretă ”capitala oamenilor buni”. Vorbind cu organizatorul flashmob-ului, Alexandru Bordea, îmi zice că acesta nu etse ultimul eveniment de acest gen și că vor urma altele la care la fel sunt invitați totți tinerii cu spirit activist. Întreb: tricouri gratis vor fi?!. El zâmbește.
Acum câțiva ani, Moldova nici nu știa ce-i aia un flashmob. Iar de la începutul acestui an, deja au fost 7 flashmoburi filmate de sus. Era o metodă de promovare scumpă care cere multe resurse umane. Acum, flashmoburile sunt calea de promovare aproximativ a fiecărui ONG. Și au devenit atât de frecvente încât organizatorii acestora uită un principiu important în legile nescrise ale flashmobului: acesta nu trebuie să fie neapărat mediatizat, presa nu trebuie să primească un comunicat despre acest eveniment. Presa trebuie să afle prin propriile căi. Dar acesta este un alt subiect

Să dăm libertate noilor idei!

Știre realizată de către Olga Secrii



Libertatea noilor idei începe la 16 septembrie în incinta blocului 7 al Universității de Stat.
Proiectul realizat de Organizația Europeană de Drept Public a demarat la 16 septembrie și  se va desfășura în fiecare vineri, timp de 10 săptămâini. Cursul este destinat studenților facultăților de jurnalism și contine in sine ore de deontologie predate de profesori și jurnaliști din Uniunea Europeană.
 Profesorul de drept de la Universitatea Nouă din Bulgaria, Rumen Stefanov a spus: “Cred că RM se pregătește să adere la Uniunea Europeană si este important pentru UE acest lucru. Din aceste motive, oamenii de aici trebuie să se alinieze la anumite standarde și la legislația europeană. Iar acest curs le oferă posibilitatea să cunoască și să se familiarizeze cu aceste standarde. Deși nu cred că un curs va rezolva problemele cu care se confruntă RM, dar cel puțin este un început bun”
La eveniment au fost prezenți atât studenți, cât și profesori de la jurnalism. Unul dintre studenții USM, de la  Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Andrei Stană a menționat că va merge la toate orele acestui curs, pentru că viitorii jurnaliști ar trebui să cunoască normele internaționale.
La sfârșitul acestui proiect, participanții își vor putea publica articolele despre deontologia în mass-media în revista proiectului european.

Prima instituţie de învăţământ decorată cu “ Ordinul Republicii”

Știre realizată de Diana Frumuzachi

Astăzi se împlinesc 65 de ani de la fondarea Universității de Stat din Moldova . Cu această ocazie s-a organizat un concert care  a avut loc în incinta Teatrului de Operă și Balet din capitală.
La manifestare au fost prezenţi: președintele interimar, Marian Lupu, fostul președinte interimar Mihai Ghimpu, Ministrul Educației Mihail Şleahtiţchi, Rectori din Universități din Spania, România, Ucraina cât şi Rectori de la alte Universități din țară, profesori, studenți, etc.
Prin decretul preşedintelui interimar, USM a devenit prima instituţie de învăţământ decorată cu cea mai înaltă distincţie a R. Moldova – „Ordinul Republicii”.


Președintele interimar, Marian Lupu, a conferit Universității cea mai înaltă disticţie în stat, pentru „merite deosebite în dezvoltarea învățământului universitar şi în promovarea reformelor în domeniu, pentru contribuţie substanţială la pregătirea specialiştilor de înaltă calificare şi a tinerilor savanţi şi pentru activitate metodico– ştiinţifică prodigioasă”.
De asemenea, cu această ocazie, 65 de profesori de la USM au fost decoraţi cu cea mai înaltă distincţie a Ministerului Educaţiei – Diploma de Onoare. „USM este o instituţie serioasă, cu tradiţii, cu multă principialitate, care dispune de o mare deschidere pentru tot ce este nou, este o instituţie flexibilă, cu multă responsabilitate şi cu oameni de calitate. Doresc USM-iştilor sănătate, rezistenţă faţă de stres şi mult spirit inovator”, a declarat ministrul Educaţiei, Mihail Şleahtiţchi.
Cu această ocazie, Universitatea a obţinut şi Ordinul prieteniei, oferit de conducerea Republicii Socialiste Vietnam.
Şi Mihai Ghimpu, absolvent al Universităţii de Stat, a felicitat profesorii cu această ocazie: „ Ca absolvent al USM, mă mândresc cu acest lucru, dar totodată mă simt vinovat în faţa celor care mi-au predat şi mie, şi celor care sunt alături de mine în actul guvernării, fiindcă inima lor nu este liniştită. Să predai o viaţă, să te bucuri că studenţii au ajuns ba ministru, ba deputat, ba prim-ministru, ba preşedinte, şi să ajungi la bătrâneţe şi să nu ai salariul pe care îl meriţi. Pentru asta îmi cer scuze în numele celor care mai ţinem R. Moldova în sărăcie”, a spus Mihai Ghimpu.
Studenţii declară că Universitatea de Stat e cea mai bună din ţară şi se mândresc că îşi pot face studiile la această universitate. Universităţii le doreşte mulţi ani înainte şi câţi mai mulţi discipoli profesionişti, care ar putea sâ scoată ţara din impasul pe care îl trăim.
Pe parcursul a 65 de ani de activitate, în această instituţie au studiat peste 100 de mii de tineri.
Universitatea de Stat din Moldova a fost fondată la 1 octombrie 1946.
În prezent, în cadrul instituţiei îşi fac studiie cca 17 000 de studenţi.

USM la 65 de ani

Știre realizată de Sabina Popic

Ești tânăr? Dornic de cunoștințe? Vrei să devii bun specialist? USM te invită să trăiești împreună cu noi bucuria evenimentului. Acesta este  sloganul Universității de Stat, care  sărbătorește 65 de ani de la fondare.

USM sărbătorește două zile! Cu ocazia celor 65 de ani ai instituției, au fost organizate mai multe manifestații. Prorectorul pentru problemele studențești, Tudor Arnaut, a specificat : “A fost conferit titlul de doctor academicianului Universității din Iași, Viorel Barbu, precum și rectorului Universității Lomonosov din Rusia, Victor Sdovnicii. De asemenea, a fost organizată Asociația Absolvenților USM, care este o inițiativă a Senatului. Fiecare facultate și-a invitat foștii săi colaboratori, absolvenți, și în felul acesta s-a constituit un forum care reprezintă tot ceea ce a trăit și a suflat Universitatea în spațiul dintre Prut și Nistru”.
         Aniversarea a fost marcată printr-un concert la Opera naţională, unde  au venit preşedintele interimar Marian Lupu, liberalul Mihai Ghimpu şi liberal-democratul Valeriu Streleţ. Foşti absolvenţi ai Universităţii de Stat, oficialii i-au felicitat pe profesori şi studenţi cu ocazia aniversării. “USM este o instituție care forjează excelența și inteligența, fiindcă în cadrul ei se formează nu doar specialiști, ci adevărați reprezentanți ai intelectualitații”, a remarcat președintele interimar, Marian Lupu.
 Printre alți invitați au fost prezenți și rectorii Universităților din Iași, Suceava, Cernăuți, Bălți, precum și delegații din România, Ucraina, Portugalia, Franța. Oficialitățile au vizitat facultățile, centrele ștințifico-didactice și au avut parte de excursii prin capitală.
          A doua zi, în Teatrul Verde, cei mai buni colaboratori din cadrul Universității de Stat au fost decernați cu premii bănești, iar studenții au fost premiați cu diplome și cadouri de către Ministerul Educației, pentru reușita la învățătură și activitățile extrauniversitare.
         În cadrul manifestațiilor, a fost acordat, de asemenea, Ordinul Republicii Universităţii de Stat. Distincţia a fost conferită unei universităţi pentru prima dată în istorie. Universitatea a obţinut şi un Ordin al prieteniei, oferit de conducerea Republicii Socialiste Vietnam. USM a fost fondată la 1 octombrie 1946. Pe parcursul a 65 de ani de activitate, în această instituţie au studiat peste 100 de mii de tineri. 

Ordinul Republicii în dar pentru Universitatea de Stat

Reportaj realizat de Vera Gogu

La 1 octombrie comunitatea Universităţii de Stat -corpul didactic- profesoral , studenţii, masteranzii, doctoranzii, numerosul detaşament de angajaţi în toate structurile auxiliare au consemnat cea de a 65-a aniversare a universităţii. Evenimentul aniversar a culminat cu un spectacol de sărbătoare  care a avut loc pe data de 30 septembrie la Teatrul de Operă şi Balet la care a fost prezentă conducerea instituţiei,  membrii Senatului, decanii, şefii de catedre şi bineînţeles  publicul reprezentând tineretul de la cele 14 facultăţi a Universităţii de Stat.

În debutul solemnităţii cu un mesaj de felicitare li s-a adresat celor prezenţi Rectorul USM, Gheorghe Ciocanu: “Aducem personalului didactic şi celui auxiliar sincere şi cordiale urări de bine. Toată consideraţia noastră pentru munca depusă de dvs. pe tărâmul educaţiei.”
 De asemenea, la eveniment au participat înalte personalităţi din conducerea statului, reprezentanţi de prim rang ai vieţii publice, social-economice şi culturale.

Astfel, comunitatea universitară a fost onorată şi felicitată de ex-ministrul Educaţiei Leonid Bujor, ministrul Educaţiei, Mihail Şleahtiţchi şi  liderul Partidului Liberal, Mihai Ghimpu.

Cu prilejul aniversării, președintele interimar, Marian Lupu, a conferit Universității „Ordinul Republicii”, pentru „merite deosebite în dezvoltarea învățământului universitar şi în promovarea reformelor în domeniu, pentru contribuţie substanţială la pregătirea specialiştilor de înaltă calificare şi a tinerilor savanţi şi pentru activitate metodico-ştiinţifică prodigioasă”.

“USM este instituţia care forjează inteligenţă, excelenţă, fiindcă în cadrul ei se formează nu doar specialişti, ci adevăraţi reprezentanţi ai intelectualităţii, ai elitei fără de care ţara noastră nu ar avea şansă de propăşire, progres şi izbândă”, a menţionat Marian Lupu.

Oaspeţi de la universităţi din străinătate şi  foşti absolvenţi au ţinut să felicite corpul profesoral şi studenţii cu această dată marcantă.
USM a obţinut şi un Ordin al prieteniei, oferit de conducerea Republicii Socialiste Vietnam.

Şi de această dată pe scenă au evoluat  studenţii facultăţii  de Arte Frumoase : Corul Lira, Ansamblu Etnofolcloric Crenguţă de Idera şi colectivul de dansuri populare  Struguraş.
Universitatea de Stat din Moldova a fost fondată în anul 1946. De atunci, USM a pregătit peste 110 mii de specialişti pentru diferite domenii. În prezent, aici îşi fac studiile peste 20 de mii de studenţi.
Știre realizată de Vera Gogu

Centrul de Informaţii Universitare a lansat cea de-a XVI-a ediţie a concursului Burse de Merit - 2011. Beneficiari de burse în urma concursului ar putea deveni 50 de studenţi şi masteranzi.

Directorul Centrului pentru Informaţii Universitare, Angela Muşet, a declarat, în cadrul unei conferinţe de presă, că pentru studenţii ultimului an de studii, ciclul licenţă, sunt puse în concurs 35 de burse, iar pentru studenţii masteranzi din primul an de studii − alte 15 burse. Valoare bursei anuale constituie 12 mii de lei.

La concurs pot participa studenţii şi masteranzii cu frecvenţa la zi (anul absolvirii 2012), de la toate specialităţile, având media notelor pentru toţi anii de studii nu mai mică de 9 în cazul domeniilor ştiinţelor social-umaniste, 8,5 − la domeniile ştiinţelor exacte, tehnice şi medico-biologice, şi 8 − în cazul studenţilor cu dizabilităţi şi/sau orfani. 

Dosarele pot fi depuse până la 3 noiembrie. Nu sunt eligibili studenţii care au câştigat burse în cadrul concursurilor de nivel naţional, inclusiv Burse de Merit, pe perioada anilor 2011-2012. 

Concursul constă din 2 etape: selectarea candidaţilor în baza dosarelor depuse şi un interviu, pe care anul acesta candidaţii vor trebui să-l susţină într-o limbă străină. Dosarele vor fi examinate de către Consiliul de Experţi şi Consiliul Donatorilor, iar totalurile concursului vor fi făcute la data de 8 decembrie. Ceremonia de decernare a Burselor de Merit va avea loc de asemenea în luna decembrie. 

Prezentă la lansarea concursului, viceministrul educaţiei, Loretta Handrabura, a declarat că proiectul în cauză contribuie la susţinerea excelenţei. În ţările europene accentul se pune pe competenţă, performanţă şi competitivitate, iar acest proiect ţinteşte întocmai în aceste trei obiective. 

Concursul, deja de 10 ani, este susţinut de banca comercială Agroindbank. „Investiţia pe care o face banca sperăm că este o investiţie în viitorul nostru şi în viitorul acestor tineri. Vrem ca tinerii să simtă susţinerea societăţii, iar prin această susţinere tinerii îşi vor educa spiritul de lideri şi de cetăţeni atenţi şi vor participa activ la activităţile sociale ale ţării”, a menţionat reprezentantul băncii, Galina Vasiliţa. 

Mickael Faure, directorul Marketing şi Comunicare al companiei Orange, un alt sponsor al concursului, a declarat că este îmbucurător faptul că studenţii participanţi vor susţine şi o probă într-o limbă străină, care va permite Republicii Moldova să se dezvolte mai departe. 

Doritorii pot obţine formularul de înscriere la concurs la sediul Centrului de Informaţii Universitare sau accesând pagina web www.eac.md. Concursul este organizat sub egida Consiliului Rectorilor din Republica Moldova.
Prima ediţia a avut loc1996. 

S-a deschis fondul de carte Valeriu Mutruc

Știre realizată de Cristina Gavrilenco

La catedra de istorie a românilor a avut loc, vineri, 16 septembrie, deschiderea fondului de carte Valeriu Mutruc, absolvent al Facultăţii de Istorie și Filosofie din cadrul Universității de Stat din Moldova, distins militant al mişcării de eliberare naţională din republică. Donaţia a fost facută de soţia regretatului Valeriu Mutruc care a coordonat acţiunea cu şeful catedrei de istorie, Ion Eremia.

“Cărtile pe care le-am primit sunt din biblioteca personală a lui Valeriu Mutruc, ele cuprind diferite domenii şi diferite perioade. În total sunt 164 de cărţi printre care  unele ediţii rare şi cîteva documente din sec.19. Cărtile au fost aduse din Germania încă din primavara acestui an, de către Angela Mutruc, noi însă am decis sa facem deschiderea fondului odată cu începerea noului an de învaţămînt”, a menţionat şeful catedrei.
Cărţile vor fi distribuite în biblioteca universităţii, astfel toţi studenţii vor avea acces la ele.
“ Am auzit că Valeriu Mutruc a fost liderul ligii studenţilor şi s-a implicat în mişcarea studenţească naţională şi anticomunistă din Republica Moldova, cu siguranţă citea cărti bune,” a spus Petrea Tătaru, student la Facultatea de Istorie și Filosofie.
   Soţia lui Valeriu Mutruc nu a fost prezentă la deschiderea fondului de carte, fiind plecată în Germania.

Studenți mai bogați

 Știre realizată de către Lucia Vulpe

  Începînd din luna decembrie, cei mai buni studenți din țară pot beneficia de burse anuale. Acest lucru se datorează programului "Burse de merit", care oferă în bază de concurs 50 de burse anuale a câte 12 mii lei.
            În cadrul concursului pot participa doar studenții cu frecvență la zi, în ultimul an de studiu, și masteranzii de la primul an de studii. Aceștea trebuie să aibă o medie nu mai mică de 9 în domeniul social-umaniste, 8,5 în domeniul științelor exacte și 8 în cazul studenților cu dezabilități și/sau orfani.
            Potrivit Directorului Centrului de Informații Universitare- Angela Mușet, bursa va fi transferată pe cardul bancar al studentului, în caz că acesta nu predispune de card, atunci i se perfectează
Vice-Ministrul Educației- Loretta Handrabură, spune că acest concurs are o importanță deosebită pentru dezvoltarea socio-economică a țării
Data limită de depunere a cererilor este de 3 noiembrie, iar numele cîștigătorilor vor fi cunoscute la 8 decembrie. Concursul "Burse de merit" are loc în fiecare an începînd din 1996. Pe parcursul celor 15 ediții, peste 1030 de studenți au beneficiat de burse.

A suspendat studiile timp de 4 ani

Interviu realizat de Diana Eni
   
 Ion Ciobanu are 24 de ani. Este originar din satul Văleni, raionul Cahul. La vîrsta de un an a suportat un accident, în urma căruia a început să aibă probleme cu vederea. Pînă la vîrsta adolescenţei a văzut suficient de bine, însă fiind elev în clasa a IX-a, vederea a început să îi scadă atît de rapid, încît în scurt timp nu a mai putut scrie şi citi  fără ajutorul cuiva. A absolvit gimnaziul şi şcoala medie generală din Văleni, în anul 2009, a absolvit clasa a XI-a din cadrul Liceului cu profil tehnologic pentru copii cu vedere slabă din municipiul Chişinău, a susţinut examenele de bacalaureat şi a obţinut certificatul de profesie în domeniul Operator-computer, pe care a studiat-o în cadrul aceluiaşi liceu. La moment este student la Facultatea de Relaţii Internaţionale şi Ştiinţe Politice a  Universităţii de Stat din Moldova, specialitatea Politologie.

Diana Eni: Ai stat patru ani acasă, din cauza  vederii slabe. Ce ocupaţie ai avut între timp?
I.C.: Faptul că am sistat studiile timp de 4 ani s-a datorat unor conjuncturi. În 2004 am absolvit Şcoala Medie generală din satul Văleni. În acelaşi an am depus actele pentru a fi admis la Universitatea Tehnică din Moldova, Facultatea de Energetică. Pe atunci îmi doream foarte mult să devin inginer, datorită tatălui  şi surorii mele care au absolvit această facultate şi că am crescut într-un mediu unde acest domeniu era foarte discutat. Totuşi nu am obţinut un loc cu finanţare bugetară şi am renunţat cu gîndul că voi încerca în anul următor. În această perioadă făceam şi tratament pentru vedere. Cu toate acestea vederea continua să scadă. Din acest motiv nu am mai încercat să mă înscriu la facultate. În decursul acestui timp nu am fost angajat nici la un post de muncă.
 D.E.: De unde,  ai aflat că există liceul pentru copii cu vederea slabă?
I.C.: În toţi aceşti ani mă măcina gîndul cu privire la viitorul meu. Visul meu din copilărie era să absolvesc o facultate, să obţin o specialitate, să am un serviciu, să-mi întemeiez o familie şi toate aceste vise le vedeam ca şi spulberate pe măsură ce timpul trecea şi problema de vedere se acutiza. Pînă într-o zi cînd nu am mai putut suporta starea mea psihologică în care mă aflam, determinată de unele decepţii şi faptul că nu vedeam nici o perspectivă în viitorul meu. Astfel am sunat-o pe sora mea rugînd-o să se uite pe internet cam ce pot lucra persoanele cu deficienţe de vedere gravă sau unde pot învăţa. După care a aflat că este „Liceul cu profil tehnologic pentru copiii cu vederea slabă”. Am aflat datele de contact a directoarei liceului şi am contactat-o. Dumneaei m-a informat despre cerinţele care sunt prevăzute, de formalităţi şi astfel am fost admis să absolvesc clasa a XII-a şi să susţin examenele de Bacalaureat.
D.E.: În prezent, eşti student în anul III la Facultatea de Relaţii Internaţionale Ştiinţe Politice şi Administrative specialitatea Politologie. De ce ai ales această facultate?
I.C.: În timp ce îmi făceam studiile la liceu mă gîndeam la ce facultate aş putea să-mi fac studiile ca să nu întîmpin probleme din cauza vederii în procesul de studiu. La Facultatea de Energetică  nu mai era posibil, deoarece acolo studiile se fac în baza desenelor grafice, desene tehnice, tabele. Era dificil cu vederea pe care o am să pot să studiez acolo. De aceea am hotărît să-mi fac studiile în domeniul ştiinţelor umane care îmi plăceau şi la care mă descurcam foarte bine. Astfel am hotărît să mă înscriu la Facultatea de Relaţii Internaţionale, Ştiinţe Politice şi Administrative unde am obţinut un loc cu finanţare bugetară. Îmi place foarte mult domeniul în care îmi fac studiile, deoarece politica mă interesa de cînd eram mic şi este un domeniu dinamic  mereu  plin de evenimente şi care influenţează în mod semnificativ vieţile noastre.
D.E.: Cum îţi îndeplineşti temele avînd vederea slabă?
I.C.: Temele în prezent mi le fac cu ajutorul tehnologiilor ajutătoare care îmi permit să am acces la informaţie. Astfel informaţia care este în format clasic pe hîrtie o pot vizualiza cu ajutorul magnificatorului care îmi măreşte caracterele textului, astfel pot să văd textul. În acelaşi timp am instalat în calculator o serie de programe care la fel îmi măresc dimensiunile caracterelor de pe ecran și, la fel,  îmi sonorizează informaţia din afişată pe ecran.

D.E.: Cum te descurcai atunci cînd nu dispuneai de aceste programe?
I.C.: Mai înainte mă descurcam destul de bine şi fără tehnologiile speciale, deoarece puteam singur să citesc, să scriu, însă întîmpinam bariere atunci cînd aveam de pregătit multe teme, deoarece oboseam.

D.E.: Cum crezi care este atitudinea celor din jur asupra persoanelor cu dezabilităţi?
I.C.: Din păcate societatea noastră are o atitudine foarte reticientă şi negativă la adresa persoanelor cu nevoi speciale. De fapt această atitudine este o consecinţă a modului în care se înţelegea mai înainte problema persoanelor cu dizabilităţi şi modalităţile lor de rezolvare. De fapt oamenii reacţionează uneori mai negativ faţă de persoanele cu dizabilităţi, probabil neintenționar, ci din cauza nepregătirii lor să reacţioneze altfel. Există, uneori, o teamă fără temei faţă de aceste persoane şi s-au format o serie de stereotipuri şi prejudecăţi în societate care fac ca oamenii să trateze aceste persoane ca fiind neputincioase, care nu pot să facă nimic, care mereu trebuiesc îngrijite.Toate aceste lucruri sunt repercursiuni a politicilor de izolare duse de către stat, prin crearea de instituţii de învăţămînt speciale, aşa numite locuri de muncă unde lucrau doar persoane cu dizabilităţi. Aceste lucruri duceau la exploatarea şi izolarea lor.