joi, 1 decembrie 2011

Am descoperit arta corală

Reportaj realizat de Vera Gogu

Trei  studente fac exerciţii pentru aşi încălzi vocile înainte ca să înceapă lecţia.  Le întreb de ce au ales anume corul din cadrul Facultăţii de Arte Frumoase.

„Corul înseamnă muzică şi lucru în echipă ceea ce presupune multă înţelegere, răbdare şi armonie între persoane. Corul este o lume aparte, unde totul este artă şi libertate.” îmi răspunde studenta facultătii de Pshihologie, Lena Kitic care părea a fi ruptă de realitate cântând o melodie.

Există muzicalitate în orice lucru de pe lumea asta, însă nu oricine poate face muzică adevărată. Colectivul Corului Lira a Universităţii de Stat constituie studenţi care adoră muzica. De patru ori pe săptămână ei frecventeaza lecţiile de muzică.Tinerii din cor sunt studenţi harnici care fac doua facultăţi în acelaşi timp, facultatea de Arte Frumoase şi  facultatea lor de bază. “Reuşesc  să le îmbin pe ambele pentru că îmi place ce fac în plus niciodată nu stai pe loc, avansezi şi aici,  la cor,  nu îţi este trist nicodată.” spune Cristina Şoldan, studentă  a facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării.

În timp ce discutam cu fetele din cor, în auditoriu intră şi un băiat. Aşteptările mele s-au dat peste cap, eu credeam că acest cor este constituit doar din fete.
 „Este Artur –vocea bărbătească a corului” îmi şopteşte una din fete.
Este ora 17.00 în auditoriu intră Svetlana Veselovschi, dirijorul şi fondatorul corului.  Lecţia începe.

Astăzi studenţii   recapitulează  cântecul  academic Gaudeamus igitur, care mereu este cântat  la ceremoniile universitare a  Universităţii de Stat.
„Gaudeamus igitur.
Iuvenes dum sumus.
Gaudeamus igitur.
Iuvenes dum sumus“. fredonează armonios studenţii din cor.


Iar în a doua parte a lecţiei dirijorul le prezintă o noua compoziţie muzicală. Studenţii se grupeaza după voci,  fie   sopran sau alto,  şi cu notele muzicale în faţă învaţă o noua melodie pentru ei.
Profit de momentul când doamna Veselovschi nu este ocupată şi o întrb câte ceva despre „Lira
De la ea aflu că repertoriul corului este foarte diversificat, el cuprinde compoziţii  dintre  perioada secoluli IX pâna în zilele noastre.
“Corul «Lira» este considerat unul de elită; suntem catalogaţi la clasa A, şi nu spun eu acest lucru, o spun toţi cei care lucrează cu noi“, susţine maestrul Svetlana Veselovschi.
Sunetul muzicii respiră prin pereţii Casei de Cultură din Chișinău din anul 1991.
Ansamblul coral Lira sub bagheta dirijorului Svetlana Veselovschi a susţinut concerte pe mai multe scene muzicale ale Republicii Moldova,  şi a avut turnee  în România, Bulgaria şi Polonia fiind  distins cu numeroase premii.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu