luni, 26 decembrie 2011

Acelaşi sînge, aceeaşi ţară

de Marin Zazuleac

,, Trăiască, trăiască, trăiască şi înflorească, Moldova, Ardealul şi Ţara Românească”. Emoţii deosebite, devotament şi spirit patriotic, de aceeasta au avut parte la 1 decembriei 2011, toţi participanţii la marea sărbătoare dedicată zilei României. Întreaga manifestaţie a început la ora 16:00, în faţa Academia de Ştiinţe, unde sau adunat peste 400 de tineri care au fost încurajaţi la iniţiativa a mai multor ONG din ţară, cum ar fi: Spirit Românesc, Deşteptarea şi Faptă nu vorbă. Evenimentul dat la marcat şi pe omul de culoare, John Onoje, care a spus: ,,Eu vreau pentru sănătate, România să fie mare şi să nu uite pămîntul Basarabiei niciodată, pămîntul românesc, basarabean.”
,, Acelaşi sînge, aceeaşi ţară, Românii au fost cu toţi odinioară”, cu această lozincă a început marşul demonstrativ a tinerilor. Pe parcursul traseului , bulevardul Ştefan cel Mare şi pînă la Ambasada României, manifestanţii au cîntat cîntece patriotice şi-au înălţat tricoloarele celor două ţări, în semn de recunoştinţă României. La prima vedere, reacţiile oamenilor au fost împărţite în două categorii, salutabile şi revoltătoare.
,,Ne bucurăm cu toţii de acestă sărbătoare. În această zi deosebită am un mesaj pentru românii de pretutindini, fraţilor uniţivă, să demonstrăm lumei întregi că suntem stăpîni la noi în ţară, nu uităm cine suntem şi de unde ne tragem. Trăiască România Mare.” a menţionat Bodrug Marin, manifestant.
Pe lîngă urările de bine, au fost şi reacţii adverse vizavi de întreaga manifestaţie.
,,Ruşine să le fie, ne fac ţara de rîs cu toate demonstraţiile lor, să vă duceţi cu toţii în România voastră şi acolo şi să rămîneţi. Noi suntem moldoveni şi nu români, şi nu avem nevoie de asemenea patrioţi în ţara” a spus Topală Valeriu.
Cu multă folfotă, odată ajunşi în faţa ambasadei, manifestanţii au depus jurămîntul poporului român şi limbii române. ,, Eu român – moldovean, înstrăinat de patria mamă, jur credinţă nestrămutată, patriei mele, România. Jur să cinstesc tricolorul şi imnul ţării, jur să lupt pe vecie pentru rentregirea României, aşa să mă ajute Dumnezeu”.
După depunerea jurămîntului tinerii manifestanţi, au avut parte de un concert în PMAN, cu solişti din ţară şi din România. Concertul a fost organizat de Radio Chişinau, care sa lansat oficial în Republica Moldova, de Ziua României.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu