luni, 26 decembrie 2011

Internaţionalizarea învăţămîntului la Universitatea de Stat

de Vera Gogu

Facultaţile Universităţii de Stat din Moldova sunt mult solicitate de tinerii de peste hotare şi numărul acestora este în creştere. În timp ce în anul universitar 2009-2010 la USM au studiat în total 125 de  studenţi de peste hotare, în anul universitar 2010-2011, la diverse facultăţi, au studiat  150 de studenţi străini din 10 ţări (Armenia, Azerbaijan, Rpublica Belarus, Germania, Kazahstan, Nigeria, România, Federaţia Rusă, Turcia şi Ucraina). Din numărul total al studenţilor străini, 33 sunt finanţaţi de bugetul de stat în baza acordurilor interstatale încheiate de R.Moldova, iar 100 de studenţi  plătesc taxe de şcolarizare.
Numărul masteranzilor străini este mult mai mic şi constituie doar 9 persoane din 4  ţări (Rpublica Camerun, R.P. Chineză, Federaţia Rusă şi Ucraina),  în timp ce  numărul doctoranzilor străini  încadraţi la USM constituie 70 de persoane din 3 tări.
Studenţii străini sunt atraşi de costurile mici ale studiilor prestate de USM, de experienţa internaţională, de lipsa de discriminare şi de contactul intercultural.
Strategia de dezvoltare a Universităţii de Stat din Moldova pe termen mediu stipulează că principiul internaţionalizării învăţamântului superior stă la baza cooperării şi colaborării internaţionale a USM.
Având în vedere faptul că USM oferă programe de studii doar în limba română şi în limba rusă, candidaţii străini, înainte de a fi înscrişi la facultăţile USM, trebuie să urmeze cursuri de pregătire pentru studierea limbii române sau ruse.




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu