luni, 26 decembrie 2011

Postul în ajun de...sesiune

de Inna Ganța
        Hrişcă, paste cu sos, pireu de cartofi şi salate. Sunt doar câteva feluri de mâncare incluse în meniul de post al cantinei din incinta universităţii de stat. În aşa mod studenţii care postesc se pot alimenta corect şi sănătos, renunţând chiar la carne, ouă şi lapte.
Postul de Crăciun nu mai poate fi considerat o perioadă grea pentru studenţi şi asta datorită faptului că pot avea o alimentaţie variată şi corespunzătoare acestei perioade. Tineriilor le este propus un meniu cu diverse bucate preparate fără adăugare de carne, lactate şi ouă.
 Nina Condorache vînzătoare la cantina din incinta USM spune că meniul de post este unul variat, fiindcă s-a ţinut cont de perioada respectivă:
„Felul întâi avem borş,salate diferite, la felul doi este hrişcă, pireu de cartofi, diferite paste care le facem cu sos de post,castraveţi, chiar şi copturi speciale de post, compot. Toate bucatele sunt foarte solicitate de studenţi şi mă miră faptul că ei în genere ţin post”
La rândul lor studenţii se arată mulţumiţi că în această perioadă pot găsi la vitrinele cantinei asemenea mâncăruri.
„Nu m-am aşteptat că la cantină mă voi putea alimenta aşa cum se cuvine, cu toate restricţiile. Acum când mi se întâmplă să mă reţin pe la universitate, pot face o pauză ca să vin să mănânc cîte ceva, aşa că vorba ceea şi lupul sătul şi oaia întreagă”, zice Oxana Popa, studentă.
Deşi, perioada postului de Crăciun coincide cu sesiunea de iarnă, unii profesori consideră că este bine ca studenţii să ţină post. Astfel, Silvia Grossu, dr.conf.universitar consideră că pe stomacul neîmbâcsit cu produse grele mai uşor se asimilează informaţia, mai uşor se memorizează. Postul în opinia profesorului este unul benefic pentru sesiune şi se pliază perfect.
Biserica rămâne pe poziţii ferme şi consideră că în perioada postului oamenii trebuie să fie mai milostivi şi să se abţină nu doar de unele alimente,ci şi de unele fapte. Protoiereul Octavian Moşin, parohul bisericii „Întâmpinarea Domnului” zice că postul din totdeauna a reprezentat o abţinere, abţinere de la orice lucru rău, or tocmai perioada de postire este cea mai prielnica pentru sufletul nostru ca să creştem lăuntric, să devenim mai desăvârşiţi după porunca Mântuitorului.
         Postul Naşterii Domnului va dura 6 săptămâni. Acesta se va incheia pe 6 ianuarie, în ajunul Crăciunului pe stil vechi.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu