luni, 26 decembrie 2011

Trebuie să faci facultatea de jurnalism ca să devii jurnalist?

De sabina Popic


Probabil mulți dintre noi ar afirma cu certitudine că jurnalismul nu presupune neapărat și absolvirea facultății în domeniu. E de-ajuns să ai talent și ambiție, să te pricepi să redactezi un text și să ai memorie bună. Impresie greșită! - bizuită doar pe ideea că există mulți jurnaliști buni care n-au făcut facultatea de specialitate, așa cum există și mulți absolvenți de jurnalism care n-au nici o treabă cu gazetăria.
Jurnalismul este o meserie la fel ca: actoria, regia, pictura, coregrafia, arhitectura etc. Desigur, fără talent nu vei reuși în acest domeniu, chiar dacă ai sau nu o facultate. Dar vreau să deliberez afirmația că: “jurnalist te naști, nu te faci”. Nici o formă de învățământ de pe planeta asta nu te “face” ceva! Ceea ce “te faci” e opțiunea ta! Tot ce contează este profesionalismul, cu care nu ne naștem, ci-l deprindem prin muncă.
Sigur, facultatea de jurnalism nu te face jurnalist, dar te poate ajuta (daca vrei și dacă știi să o folosești) să pătrunzi în domeniu, îți dă un punct de plecare. Cei care nu au facultate au suferit mult prin redacții, până au ajuns să aibă habar de ceva meserie. După câțiva ani se jură că poți face meseria și fără facultate. Adevărul e pe jumătate. Ei uită să precizeze că, vrând-nevrând, au citit toate manualele de jurnalism care se studiază în facultățile de profil. Au fost siliți de împrejurări, pentru că în mass-media trebuie să fii bun ca să reziști.
Cunosc absolvenți de jurnalism care nu sunt în stare să facă o știre decentă. Cunosc jurnaliști care nu știu să ducă o frază până la capăt. Unii habar n-au că virgula n-are ce căuta între subiect și predicat! Sau scriu și spun lucruri de genul “Am decât o sută de mii care vreau s-o cheltui”. Alții se gândesc foarte mult atunci când îi întrebi cine e președintele SUA. Astfel, facultatea nu te va putea învăța limba română, nu te va putea ajuta să recuperezi cărțile pe care ar fi trebuit să le citești până la vârsta de student și probabil că nu va putea să-ți schimbe obiceiurile proaste. O facultate de jurnalism n-are cum să te schimbe dacă nu citești presa zilnic, și dacă scrii prost, și dacă nu te interesează ce se întâmplă în jurul tău, și dacă n-ai conștiința faptului că jurnalistul are o răspundere față de publicul său, că e obligat să spună adevărul și să ajute oamenii să înțeleagă cum și de ce se întâmplă lucrurile într-un anumit mod și cum le afectează viața. Da, vei avea o diplomă, dar nu vei fi jurnalist!
Ca să fii jurnalist, trebuie să te folosești de facultate. Învață să discerni între profesorii care n-au nimic de spus și cei de la care poți învăța ceva, folosește biblioteca, fă-ți temele, însușește-ți rigoarea academică, acumulează teorie, pentru a înțelege resorturile și mecanismele comunicării de orice fel. Exersează cât mai mult, adună experiență practică, scrie, mergi pe teren, scrie, fă-ți blog, colaborează în mass-media sau angajează-te, scrie, pune întrebări, scrie, scrie, scrie. Stăpânește limba română, fii permanent informat, adună cultură generală, fii creativ. Și într-un final vei deveni un jurnalist bun.
Facultatea de jurnalism nu te transformă peste noapte (sau peste trei ani) în jurnalist. Munca tot tu o faci: deschizi ochii, îți lași cerebelul în bătaia ideilor și conceptelor care se vor vehicula pe la cursuri. Absorbi, decantezi, iar ce se sedimentează depinde doar de abilitatea, cheful și dedicația ta. Pe lânga asta, “apetitul” veșnic pentru nou și inedit, lipsa de prejudecăți…Gata, ești jurnalist!


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu