luni, 26 decembrie 2011

Hepatita – boala secolului XXI-lea

de Marin Zazuleac

Hepatita virală acuta este o boală infecţioasă transmisibilă, aparând sub forma de epidemii sau chiar pandemii. Este provocată de un virus filtrabil specific, care - introdus în organism pe cale digestivă sau accidental, pe cale parenterală - provoaca o îmbolnăvire a întregului organism şi în mod deosebit a parenchimului hepatic. Boala se manifestă prin semne de infecţie generală şi prin simptome digestive şi hepatice. Din 2010 s-a declarat oficial, Ziua Mondială a Hepatitei. Organizaţia mondială a sănătăţii, din considerentul că Republica Moldova are cel mai mare numar de bolnavi infectaţi cu aceasta maladie, a hotărît să ajute proporţional, chiar şi integral, persoanele care sufera de această boală. Fiecare al 12-lea cetăţean poate fi bolnav de hepatită, iar în RM este înregistrată cea mai înaltă rată de mortalitate din lume în urma patologiei, cerozei hepatice. Despre această maladie şi despre efectelei ei. relatează Rodica Doina, medic-gastrolog, secţia consultativă, oraşul Ungheni.

1.Care sunt caile de contaminare cu viruşii hepatici?
R.Doina: Cea mai frecventă cale de transmitere este prin sînge şi derivatele sale, de la mamă la făt, calea sexuală, tatuaj şi diferite proceduri neprotejate.

2.Cum am putea evita contaminarea cu viruşii hepatici?
R.Doina: Este necesar ca lucrările medicale să efectueze toate procedurile în mănuşi, iar contingenţele care sînt în grupuri de risc să se vaccineze.

3.Care este situaţia în oraşul Ungheni vis-a-vis de îmbolnăvirile hepatice?
R.Doina: Eu aş spune că este o stabilizare, caci în urma vaccinării, numărul copiilor şi al maturiilor bolnavi de hepatită este în descreştere. Acest lucru se datorează serviciilor oferite de medicina primară în vederea profilacsiei hepatitelor, în acest sens sînt testările şi investigaţiile atât la nivel local cât şi republican.

4.Cei care s-au îmbolnăvit de hepatită, cum trebuie să se comporte şi de ce depinde starea lor mai departe?
R.Doina: Este necesar ca cel bolnav să respecte măsurile de protejare şi în sînul familiei. Trebuie să respecte regulile de igeină personală şi alimentară, să primească preparate hepato-protectoare în doză moderată şi nu exgerată.

5.Care ar trebui să fie regimul alimentar al celor bolnavi de hepatită?
R.Doina: Este important evitarea produselor picante şi calorice, în special grasimele. Folosirea corectă a produselor alimentare, favorizează starea pacientului.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu