luni, 26 decembrie 2011

Pentru patrie, pentru onoare, pentru tricolor

de Marin Zazuleac

Niciodată nu e prea devreme pentru a te gîndi la viitor. Pentru orice tînăr armata este un etalon al educaţiei, al responsabităţii şi a bărbăţiei. Apărarea naţională reprezintă totalitatea măsurilor şi acţiunilor adoptate şi desfăşurate de conducerea sistemului naţional de apărare al Republicii Moldova în scopul garantării suveranităţii naţionale, independenţei şi unităţii statului, integrităţii teritoriale a ţării şi a democraţiei constituţionale. Orice cetăţean care îţi respectă ţara şi valorile ei, trebuie să fie conştient că îndeplinirea serviciului militar este de datoria fiecaruia. Valeriu Chiriac, şeful Centrului Militar ,,Ungheni”, la cei 20 de ani de aniversare a Armatei Naţionale, îndeamnă toţi tinerii să cunoască toate benificiile şi avantajele serviciului militar, atât în termen, cât şi pe contract.

1.Care este din punctul dvs de vedere, rolul şi locul armatei în societate?
V.Chiriac: Rolul Armatei Naţionale este de a educa tinerii, de a le insufla dragostea faţă de patrie. În ceea ce priveşte locul său în societate, din păcate nu este exact cel care ne l-am dorit. Locul armatei este unul de mijloc, dar bucură faptul că mulţi dintre cetăţeni au atitudine mai pozitivă faâă de armată.

2.Există vreo diferenţă între tinerii care au făcut armata şi care nu s-au satisfăcut serviciul militar?
V.Chiriac: Am întîlnit diferiţi tineri, am stat de vorbă cu mulţi din ei, pot să spun un lucru, diferenţa dintre ei e foarte mare.Chiar după prima jumătate de an de serviciu, orice ostaş, indiferent din ce anturaj vine, îşi formează o altă viziune, are deja alte valori, ştie care este preţul banului, ştie cei asta greutăţi.

3.De ce mulţi tineri în ziua de astăzi se eschivează de la serviciu militar?
V.Chiriac: Nu sunt de acord cu această afirmaţie, precum că tinerii nu vor să se înroleze în rîndurile armate, din contra foarte mulţi se interesează şi sunt încadraâi chiar de la prima încercare. Dacă se gasesc cîţiva dintre ei care nu vor să facă armata, noi încercăm să-i convingem, este de datoria fiecărui cetăţean, aşa-i stipulat în constituţie.

4.Cum este convins un tînăr că armata îi este de un real folos?
V.Chiriac: Noi întreprindem foarte multe măsuri pentru a face cît mai cunoscută viaţa de ostaş. Organizăm ziua uşilor deschise, organizăm diverse spartachiade, facem întîlniri cu veteranii. Încercăm să-i convingem pe tineri că armata nu-i o sperietoare, nu mai este armata anilor 90.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu